Nog niet bekend met Naan? Dit is wat het is en zo eet je het!

17 feb door admin

Nog niet bekend met Naan? Dit is wat het is en zo eet je het!

Naan, het Perzische woord voor ‘brood’, is een flatbread gemaakt van een mix van meel, gist, eieren, water en zout. Meestal wordt Naan gebakken in een tandoor, een traditionele Indiase kleioven en wordt het voornamelijk geserveerd als bijgerecht bij het eten, vooral bij curry’s. Het smaakt geweldig en kan nét de nodige aanvulling zijn op een maaltijd die is gemaakt met een verscheidenheid aan uitgesproken smaken, kruiden en specerijen. Echter zijn er veel verschillende soorten Naan. Restaurant Pind Punjabi bespreekt de verschillende soorten hieronder en geeft ons een kijkje in meest populaire bereidingen van deze broodsoort.

De verschillende varianten Naan

  • Volkoren Naan: De Naan is gemaakt met volkoren meel zoals spelt.
  • Knoflook Naan: De Naan wordt ingesmeerd met kruidenboter of heeft gehakte knoflookstukjes door het deeg heen zitten.
  • Boter Naan: Bij deze variant is vaak boter aan het deeg toegevoegd of is deze overgoten met boter om het zachter te maken.
  • Kulcha Naan: Deze Naan bevat een fijngemalen witte bloem, maida, afkomstig van het Indiase subcontinent.
  • Pudina Naan: De Naan is op smaak gebracht met muntblaadjes (bekend als pudina), wat populair is in de Indiase keuken. Sommige recepten bevatten zelfs karnemelk of kwark.

De meest populaire bereidingen

Naanbrood is tegenwoordig te koop bij de meeste supermarkten, maar je kunt ook je eigen Naan maken! Naan bevat koolhydraten die het lichaam van energie voorzien. Het bevat veel eiwitten, gezonde vetten en ijzer, maar de zelfgemaakte versies kunnen hierbij zelf extra voordelen bevatten, zoals vezels en probiotica. 

Naan op zichzelf als maaltijd worden gebruikt. Hieronder enkele populaire voorbereidingen voor Naan:

  • Gevulde Naan: Zoals het klinkt, bevat deze gevulde Naan een vulling van ingrediënten die bij jouw voorkeur passen. Een populaire vulling is bloemkool en aardappel, beter bekend als ‘Aloo Gobi’.
  • Peshwari Naan: Deze zoete Naan wordt vaak gevuld met gedroogde kokosnoot, rozijnen en geschaafde amandelen.
  • Paneer Naan: Een platte Naan gevuld met paneerkaas, populair in de Indiase keuken. Het wordt veelal gevuld met koriander, uien en Indiase kruiden.
  • Pizza Naan : Pizzadeeg wordt in deze variatie vervangen door Naanbrood en belegd met tomatensaus, kaas en groenten naar keuze voor het bakken.

Laat je het bereiden van jouw Naanbrood toch liever aan een professional over? Proef dan eens het Naanbrood van dit restaurant uit de Pijp in Amsterdam en je wilt nooit meer anders!

Dooradmin